Probuď svá chodidla

Taky tě někdy bolí nohy? Jsou těžké, ztuhlé a máš pocit, jakoby ti nepatřily? Nejsi sama. Na problémy nohou si stěžuje třetina dospělých lidí. Dá se to určitě připsat našemu životnímu stylu – málo se pohybujeme, nosíme těsné ponožky i boty a celkově jsme od chodidel odpojení. Nohy se pak ozvou a není to nic příjemného. Když máme bolest, hledáme rychlá řešení, jak si ulevit. Někdy nám je dokonce doporučena operace, například v případě vbočených palců. Co když jsou ale jiné možnosti? Co když stačí svá chodidla jen probudit k životu, věnovat jim více péče a dopřát jim pravidelné cvičení?

Proč nás bolí chodidla?

Příčiny mohou být různé – od plochých nohou, vbočeného palce, patní ostruhy až k zánětu achilovky. Bolesti vznikají následkem 

  • špatné volby obuvi, 
  • dlouhého stání,
  • vadných pohybových návyků,
  • špatného držení těla, 
  • jednostranného přetěžování,
  • výronů kotníku,
  • nadváhy,
  • těhotenství,
  • nedostatku pohybu. 

Naše nohy ztratily svou funkci a chybí jim pružnost i síla. Ať jsi v jakémkoliv stádiu života, aktivní sportovkyně nebo žena na mateřské, o svá chodidla bys měla pravidelně pečovat. Prevence je vždy klič k životu bez bolesti.

Naše chodidla jsou skutečný zázrak, mají geniální konstrukci a určují zdraví celého těla. Jen pro zajímavost – každé chodidlo má okolo 100 svalů, 26 kostí a 30 kloubních spojení! Skutečný mistrovský kousek, nemyslíš?

Každodenní cvičení jako základ zdravých nohou

Už tě slyším, jak si říkáš: “A kde na to mám vzít asi čas?” Není ale potřeba udělat si hodinu denně na cvičení chodidel, to není ani pro většinu žen reálné. Důležité je integrovat cvičení do denních aktivit. Udělat si rituály, spojit cviky s jinou aktivitou. Každý pohyb se totiž počítá a postupně tak svá chodidla můžeš dostávat do kondice. Zamysli se, jak používáš svá chodidla při stání, sezení nebo chůzi? Máš aktivní oporu chodidel o zem? Je váha těla rozložená rovnoměrně do celých plosek nohou? Základem je začít svá chodidla vnímat a znovu se s nimi propojit.

Jak sedět s aktivními chodidly?

  • Nohy jsou na šířku kyčelních kloubů,
  • kolena směřují dopředu,
  • opora chodidel o zevní hrany pat, malíkové a palcové body,
  • lehce “hrábni” 2. a 3. prstcem (správný výraz pro prst u nohy) a tím dostaň chodidla do lehké aktivity,
  • poté se od nich odtlač směrem vzhůru.

Jak to vnímáš? Projela aktivita celým tvým tělem? Napřímila se více tvá páteř? Zaktivoval se CORE? Vidíš tu propojenost celého těla?

To je jen jeden z takových fíglů, který můžeš zkoušet kdykoli sedíš…a už u toho i cvičíš! Totéž jde aplikovat i ve stoji nebo při chůzi.

Dopřej si masáž

Moc ti doporučuji zajít si občas na masáž chodidel – ať už je to masáž uvolňující nebo reflexní. Přinese neskutečné množství benefitů nejen pro tvůj pohybový aparát, ale i zdraví vnitřních orgánů. Ale chápu, že ne vždy je pro to časový prostor nebo finanční možnosti. Nezoufej. Svá chodidla můžeš hýčkat i sama, a to kdykoliv během dne. Nejlepší je svá chodidla aktivovat ráno lehkou stimulační masáží, a tak je připravit na celý den a pak je uvolnit navečer. Obzvlášť pokud jsi celý den na nohou.

Tip 1

K posteli si připrav balónek s bodlinkami (ježka) a hned po ránu si promasíruj obě chodidla.

Tip 2

Do koupelny si dej masážní podložku, na které lehce přešlapuj, když si čistíš zuby.

Tip 3

Každý večer po koupání si chodidla natři krémem a promasíruj rukama. Stačí 5 minut a uvidíš, že se budeš cítit skvěle!

Ach, ty boty…

Jestli jsi jako většina žen, asi vybíráš obuv spíše podle estetických parametrů než podle těch pro zdraví prospěšných. Nevědomky si tak můžeš zadělávat na velké problémy s chodidly. Nohy jsou kolikrát stlačené v úzkých botách, nebo trpí na vysokých jehlách. Bota, která je zdravá pro naše chodidlo, by měla mít určitě vlastnosti, které jsou důležitější než jejich barva a styl.

  • velikost boty – každá bota by měla mít 1 – 1,2 cm nadměrek,
  • šířka boty – vybírej podle šířky přednoží – někdo potřebuje širší, někdo užší. Aby noha měla potřebnou stabilitu, potřebuje mít prostor, ale ne až příliš velký.
  • výška podrážky – ideálně stejně vysoká pod špičkou i pod patou (ne zvýšená pata). Na druhou stranu, ženy by měly čas od času nosit podpatky (ne ale vyšší než 7 cm), což pomůže k lepšímu držení těla i rovnání vbočených kotníků. Ideální je boty střídat.
  • ohebnost – když vezmeme botu do ruky, měla by být ohebná ve smyslu stočení špičky k patě i do spirály.
  • váha – boty by měly být lehké.

Co si z toho všeho odnést?

Své nohy hýčkej a pečuj o ně jako v bavlnce. Budou tě nosit po zbytek života! Když na ně nebudeš zapomínat, určitě ti to v dobrém vrátí. Budeš vnímat lepší stabilitu, pocit jistoty, radost z pohybu, a třeba se ti vyřeší i jiné problémy v těle o jedno nebo více pater výše. Zdravá chodidla totiž ovlivňují zdraví pánevního dna, zad nebo i krční páteře. 

Není nad to žít život bez bolesti, nebýt omezena tím, co můžu a nemůžu dělat, protože mě bolí to nebo to. Jít s dětmi na túry, zaběhat si, nebo si zahrát oblíbený sport…Tomu říkám žít život naplno. Zdraví chodidel je jedním z jeho důležitých součástí. Proto na ně nezapomínej!

Pokud se chceš naučit, jak pracovat se svými chodidly, přihlaš se na můj workshop Probuď svá chodidla.

Pro nejbližší termíny mě kontaktuj na [email protected]