Zatočte s bolestmi zad, aneb 5 nejčastějších příčin, které za ně mohou

Taky míváš bolesti zad a říkáš si, co děláš špatně? Můžu tě uklidnit alespoň tím, že v tom nejsi sama. Bolavá záda trápí většinu dnešní populace. Až 80 % lidí dříve nebo později zažije období, kdy tento problém bude řešit. Naše tělo je stvořeno k pohybu. Jenže my jsme se ve vývoji naší civilizované společnosti dostali do bodu, kdy větší část dne prosedíme a ještě k tomu špatně….

1. Životní styl – “doba sedavá”

Kolik času prosedíš ty?

Zkus se zamyslet nad tím, jak vypadá tvůj obvyklý den. V jaké pozici ho většinou trávíš? Asi záleží i na tom, v jaké životní fázi se zrovna teď nacházíš. Maminky malých dětí toho naběhají více než průměrný smrtelník. Ale i tak, k přesunu z místa na místo dnes čím dál tím víc používáme auto. Pokud pracuješ, je šance, že většinu dne prosedíš… A večer, když přijdeš domů a chceš si po dlouhém dni oddechnout, opět si sedneš na gauč k televizi. Přirozeného pohybu ubývá a sezení přibývá. Klasický sed je přitom nejméně přirozenou pozicí pro tvé tělo.

2. Co přesně znamená mít špatné držení těla?

Přemýšlíš někdy nad držením svého těla? Myslím tím třeba:

  • V jakém postavení je tvá pánev nebo hrudník?
  • Je hlava v předsunu?
  • Kde se nachází váha tvého těla – na špičkách nebo na patách?

Je důležité začít vědomě přemýšlet nad svým tělem, věnovat mu více pozornosti. Nevíš jak na to? Ráda ti s tím postupně pomůžu. Připrav se ale na to, že to je cesta….

Říkám si, že jsme ke svému tělu měli při narození dostat manuál, abychom věděli, jak ho správně používat. To se ale nestalo. Je to tedy na nás vzít odpovědnost do svých rukou a vydat se cestou objevování zdravého pohybu správného používání svého těla.

Jaké jsou znaky špatného držení těla?

  • Váha těla je moc vepředu na špičkách
  • Jednotlivé segmenty těla nejsou nad sebou.

Představ si věž z dětských kostiček, které symbolizují chodidla, pánev, hrudník a hlavu – všechny kostičky by měly být nad sebou, aby věž nespadla. Naše tělo by mělo být v pravém úhlu se zemským povrchem, aby vše fungovalo tak, jak má.

  • Zvětšená lordóza (prohnutí) v oblasti beder
  • Zvětšená kyfóza (zakulacení)v oblasti hrudníku
  • Schoulená ramena
  • Odstáté lopatky
  • Hlava v předsunu a další

3. Používat tělo správně během dne je věda

Klíčem k úspěchu číslo 1 je vědomý pohyb…

V návaznosti na držení těla si pojďme říct něco o tom, jak ho používáme při každodenních činnostech. Když se bavím se svými klienty, které bolí záda, dozvídám se, že ve velké části případů udělali rychlý, neuvědomělý pohyb a “sekla” se jim záda.

Často se tak stává při zvedání těžké tašky nebo třeba vyndávání kočárku z auta v rotaci trupu. Taky se ti to někdy stalo? Většinou nad pohybem během dne nepřemýšlíme. V hlavě se nám honí myšlenky, ale nesměřujeme je do přítomného momentu a k vědomému pohybu.

Klíčem číslo 2 je naučit se integrovat principy zdravého pohybu do všedního života

I když se tímto tématem zabývám už léta, stále se učím být vědoma ve svém těle, přemýšlet nad tím, jak co dělám. Proto já, i mnoho mých kolegů zastáváme názor, že můžeme a měli bychom cvičit v podstatě celý den v podobě koordinovaného pohybu. A to při všem, co děláme.

Vezmi si, že pokud chodíš cvičit jednu, možná i dvě hodiny týdně na skupinové lekce, kde se učíš zásadám zdravého pohybu, je to stále jen malé procento veškerého času, kdy jsi vzhůru. Je to lepší než nic, to ano. Ale aby ses zbavila chronických bolestí zad, je potřeba pro to udělat více a to integrovat správný a koordinovaný pohyb do všeho, co děláš, tedy zbylých cca 97 % času, kdy jsi vzhůru.

4. Psychika vs. zdravá záda, kdo z koho?

Možná se budeš divit, ale chronické bolesti zad mohou být způsobené i naší psychikou. Dlouhodobý stres a nepohoda vyvolává spoustu chemických reakcí v těle. Důsledkem toho dochází k tuhnutí a stažení našeho pohybového aparátu. Za to můžou především fascie (ta bílá hmota, která obaluje kus masa, který si koupíš v obchodě, a pak ho odřezáváš).

Fascie jsou totiž mimo jiné ovlivněny i našimi emocemi. Když se necítíš být v psychické pohodě, tělo nastartuje svůj ochranný mechanismus a začne se zavírat. Když nám není dobře, ať fyzicky nebo psychicky, máme tendenci se schoulit do klubíčka. Ale tělo potřebuje přesný opak – napřímení, otevření, délku. Proto kolikrát bolesti zad musíme řešit na vícero úrovních – fyzické i emoční.

5. Cvičení je super, ale musí být správné

Možná máš pocit, že pro své tělo děláš to nejlepší, když chodíš pravidelně cvičit. Ale pozor! Ne každé cvičení je pro tvá záda to pravé ořechové…

A jak to poznáš?

Pokud na lekci slýcháš pokyny jako:

  • Podsaď pánev
  • Zatlač bedra do podložky
  • Stáhni zadek

…zkus se porozhlédnout po jiném cvičení, kde lektor používá nejnovější poznatky ze světa pohybu.

Je důležité cvičit s takzvaným neutrálním nastavením pánve, kdy zachováme přirozené křivky naší páteře a nepřetěžujeme meziobratlové ploténky. Jen tak správně zapojíme střed těla, neboli CORE. Při správné funkci CORE jak při cvičení, tak během dne, si ulevíš od bolesti zad. Opět, chce to čas a trpělivost se tyto nové zásady cvičení naučit a integrovat je do svého života.