7 důvodů, proč maminky bolí po porodu záda

Máš za sebou jeden, dva nebo více porodů a trápí tě bolavá záda? Ale víš, že prostě musíš fungovat pro svá dítka a starat se o domácnost, tak zatneš zuby a žiješ s bolestí? Něco ti povím. Nejsi v tom sama. Studie uvádí, že až 50% žen po porodu trpí bolestmi zad. Mateřství je jedno z nejnáročnějších období našeho života, jak po fyzické, tak po psychické stránce. A je mnoho faktorů, které k bolestem zad v této etapě života přispívají. Pojďme se podívat na 7 nejčastějších z nich. 

1. Jak nosíš své tělo? Není to jedno…

Dost záleží na tom, v jakém rozpoložení bylo tvé tělo před těhotenstvím. Mívala jsi bolesti zad už dříve? Mohlo to být vlivem sedavého zaměstnání nebo jednostranné zátěže. Nevhodné držení těla mohlo být jen umocněno těhotenstvím, kdy se vlivem rostoucího bříška posouvá těžiště těla dopředu a vzniká zvětšená lordóza (prohnutí) a přetížení v oblasti beder. 

Proto je důležité co nejdříve po porodu opět pomalu rovnat své tělo. Pokud ti zůstane “těhotenské držení těla,” bolesti zad se mohou časem stupňovat.

 

2. Za co všechno mohou hormony?

V těhotenství se zvyšuje hladina hormonů jako je progesteron, který umožňuje, aby se tkáň i kloubní spojení v oblasti pánve a středu těla natahovaly a umožňovaly tak růst a následný příchod miminka na svět. Rozvolnění tkání díky hormonům může trvat i několik měsíců po porodu, a tak nám zadělávat na problémy se zády.

 

3. Jak je na tom tvůj svalový “korzet”?

Pokud jsou svaly středu těla (CORE) funkční, slouží nám jako ochrana před bolestmi zad. Představ si korzet, který dříve nosily ženy, aby vypadaly štíhleji, nebo bederní ortézu, kterou nosí sportovci, aby si ochránili záda. Aktivní core má jak estetickou, tak ochrannou funkci. Jenže po porodu jsou jeho svaly ve velké nerovnováze a téměř vyřazeny z provozu. 

 

Důvodem je již zmíněné držení těla, protože core pracuje pouze tehdy, jeli tělo napřímené. To znamená, že jsou jednotlivé kostičky věže nad sebou – kotníky, kolena, kyčle, ramena a hlava. Pokud nám zůstává “těhotenské držení těla,” kostičky už netvoří rovnou věž. Není tak možné náš střed správně zapojit a oblast beder zůstává ve velkém přetížení.

4. Co způsobuje jizva po sekci?

Možná by tě ani nenapadlo, že bolest zad by mohla mít nějakou souvislost s jizvou po císařském řezu. Jizva se má při svém hojení tendenci slepovat s dalším vrstvami tkání – podkožím, svaly, ale i orgány. Vznikají tak srůsty a bolest v podobě nepříjemných tahů se může objevit v jiné části těla, třeba na zádech, v “esíčkách” nebo i v rameni.

 

Proto je velice důležité, abys jizvu masírovala každý den, a to minimálně rok po porodu. A i poté je zapotřebí se o ni starat, alespoň v “udržovacím režimu” v podstatě po zbytek života.

 

5. Co je to diastáza?

Poslední dobou se tato problematika dostává více do povědomí maminek. Diastáza, neboli rozestup přímých břišních svalů, je úplně přirozeným jevem v těhotenství, protože umožňuje, aby bříško hezky rostlo. I tři měsíce po porodu je diastáza zcela běžná, a proto není hned důvod k panice. Ale samozřejmě, pokud máš diastázu (je možné se sama vyšetřit – řeknu ti jak v dalším článku), je ideální co nejdříve zvolit cviky, které ti ji pomohou postupně zacelovat. Pokud se zanedbá, celý střed těla ztrácí svou funkci a bederní páteř je tak ohrožená.

 

6. Jak manipulovat s miminkem?

První dny, měsíce a roky života se naše dny točí okolo dětí. Potřebují naší blízkost a velkou část času strávíme kojením (mnohokrát v nejrůznějších sci fi pozicích, hlavně v noci:-) a nošením dětí. Pokud si ale nehlídáme své držení těla, můžeme si opět zadělat na problémy se zády. 

 

Tady je pár tipů, jak si záda alespoň v rámci možností šetřit…

 

  • KOJENÍ 

  V sedě 

  • je důležité sedět na sedacích hrbolech s neutrálně nastavenou pánví (ne podsazenou),
  • páteř je v napřímení,
  • máme vhodný kojící polštář, abychom se nehrbily k miminku.

     Na boku 

  • tělo je v jedné přímce,
  • ruka nepodpírá hlavu na lokti,
  • hlava je vypodložená polštářem tak, aby byla v prodloužení páteře,
  • břicho je zespoda vypodložené smotaným ručníkem.

NOŠENÍ DĚTÍ

 

 Zásada 1

Přestat dítě co nejdříve nosit – pokud se chce mazlit, posaď se s ním. Vím, ne vždy je to možné a reálné. Někdy to prostě nejde jinak.

 

Zásada 2 

POZOR na nošení dítka stále na jedné straně, kdy třeba jednou rukou vaříš a dítě sedí na tvém boku – tělo se dostává mimo osu.

Pokud to nejde jinak, strany alespoň rovnoměrně střídej. Já jsem si dítě dávala chvílemi do manducy dopředu a snažila jsem se u toho být napřímená a neprohýbat se v bedrech. Měla jsem volné obě ruce a dítě mi neplakalo u nohy.

 

Zásada 3 

Pozor na příliš časté nošení dítěte v šátku nebo manduce. Pro delší procházky je vždy pro maminku vhodnější dát dítě do kočárku. Po porodu máme tělo křehké a svaly v nerovnováze a příliš častým šátkováním si můžeme zhoršit jak diastázu, tak bolesti zad.

 

7. Jsi věčně nevyspalá?

Jak sama asi víš, spánku je s dětmi poskrovnu. Některé maminky mají štěstí, když je miminka nechají vyspat alespoň 3 hodiny v kuse, možná i víc. Já měla obě děti až do 3 let nespavé, dlouho jsem kojila a spala po 1,5 – 2 hodinovém intervalu. Šílené. Vždy jsem si musela připomínat, že je to jen období, a že to pomine. Ale rozhodně vím, jaké to je být 5 plus let nevyspalá. I to totiž vede k chronickým bolestem zad. Během hlubokého spánku se naše tělo regeneruje. Pokud svaly a fascie nemají možnost hluboké regenerace, stahují se, a my cítíme bolest. Pokud se nacházíš v této fázi, neboj, bude zase líp.