Denní činnosti bez bolesti

Každý z nás zažil, že s určitými pohyby přichází bolest. A o to více, opakujeme-li jisté stereotypy denně po řadu let. Mnohdy je to z toho, že přetěžujeme tělo jednostranně a nepromyšleně, nebo nám jednoduše nikdo neřekl, jak ho správné používat. Je prokázáno, že náprava stereotypů, které děláme, vede společně se správným cvičením k odbourání dlouholetých bolestí. Bohužel nemáme žádný manuál pro používání vlastního těla (i když by to nebylo od věci:-), a tak musíme vynaložit vlastní snahu a úsilí, abychom se naučili sami si ulevit od bolesti.

Ráda bych se s vámi tímto podělila o své poznatky ohledně denních činností. Po letech studia u Daniela Mullera v IQ pohyb akademii jsem dospěla k zásadnímu poznatku, že můžeme “cvičit” v podstatě po celý den. Umíme-li své tělo správně srovnat při denních aktivitách, nemusíme čekat na vyhrazený čas pro cvičení třeba jen jednou týdně na skupinové lekci. Stačí nad pohybem přemýšlet, poznat své tělo a naslouchat mu, a převzít zodpovědnost za své zdraví. Proto zde uvedu některé dennní činnosti, které můžete začít uvědoměle měnit už teď.

Spaní a vstávání z postele

Po dlouhé noci je naše tělo ještě ztuhlé a nejhorší, co můžeme udělat, je zvednout se švihem z lehu rovnou do sedu. Můžeme si způsobit bolest zad, v horším případě i výhřez ploténky. Proto doporučuji vstávat z lehu do sedu pomalu přes bok. Je to i jeden z prvních stereotypů, které učíme naše klienty na skupinových lekcích Pilates.

Pokud v noci míváte bolesti zad a spíte převážně na boku, je vhodné si mezi kolena dávat polštář, abyste udrželi nohy v linii a ulevili tak bolestem v kříži.

Stoj a sed

Dále si dávejte pozor, abyste vždy stáli na obou nohou rovnoměrně a neulevovali si přenesením váhy pouze na jednu kyčel. Vyvarujte se také sezení tzv. ,,noha přes nohu”. I v sedě byste měli mít nohy paralelně, jinak si budete přetěžovat “esíčka” a kyčle.

Jídlo

Málo kdo jí s rovnými zády. Správně bychom při jídle měli dávat ruku k ústům. Většinou je tomu naopak a skláníme hlavu k talíři s jídlem. Zkuste se u jídla vytáhnout, srovnat hlavu a krční páteř a nechte ruku s jídlem dojít až k ústům. Podporujete tak i mobilitu ramenního kloubu. Malý tip jak jíst polévku a nepřetěžovat páteř spočívá v tom, že si misku dáme do jedné ruky a přiblížíme ji k hlavě a druhou jíme. Vypadá to i elegantněji.

Tašky, kabelky, kufry

Velký problém pro naše tělo nastává, pokud ho přetěžujeme dlouhodobě jednostranným nošením různých tašek a kabelek. Při nošení kabelek je minimálně důležité střídat strany a nezvedat rameno k uchu. Sama jsem se ale naučila nosit místo kabelek batůžky a batohy, které představují rovnoměrnější zátěž pro páteř. Musí však být správně utažené popruhy, aby batoh nevisel příliš dole. Pro ženy je největší zátěží nošení objemných a těžkých nákupů. Faktem je, že žena by neměla mít více než 5kg v každé ruce, a to hlavně kvůli svalům pánevního dna, které tím trpí. Vhodnější je mít nákupní tašku na kolečkách (dnes se prodávají už i pěkné a moderní). Ještě jeden tip, co se týče tašky na kolečkách nebo třeba i cestovního kufru – pozor, jak je držíte! Vždy byste je měli držet podhmatem, to znamená, že dlaň směřuje dozadu. Držení opačným způsobem může způsobit bolest v rameni či lopatce!

Rotace páteře

Další radou pohybových specialistů je, abyste si při denních činnostech dávali pozor na rotace páteře. Popřemýšlejte, na jakou stranu máte tendenci se rotovat častěji, a která je tím pádem přetížena. Možná se v práci rotujete stále doprava, protože tam máte telefon, nebo kopírku. Na druhou stranu máte pak zpravidla rotaci omezenou. Uspořádejte si proto pracovní plochu tak, abyste se rotovali zase nějakou dobu opačně. Možná úsměvné, ale velmi podstatné je, na jakou stranu se utíráte na toaletě. Pro změnu se zkuste utřít i na druhou stranu, ať trénujete rotaci opačným směrem. Každopádně při všech rotacích platí, že se páteř vytahuje vzhůru, aby nedocházelo k útlaku meziobratlových plotének, a tak při nekontrolované rotaci páteře i k případnému výhřezu.

Mohla bych pokračovat dalšími a dalšími doporučeními, jak správně provádět různé aktivity, ale nerada bych vás zahltila. Toto vše učíme naše klienty, kteří pravidelně dochází na lekce Pilates Clinic. Postupně nám hlásí, jak si už myslí na to, aby správně stáli a seděli, a jak postupně mění své návyky. Změny v denních stereotypech jdou ruku v ruce s naším cvičením. Jde o komplexní přístup v práci s vlastním tělem. Pokud se chceme zbavit bolestí, které nám ztěžují život a nechceme se uchylovat k dočasným řešením, jako je užívání prášků, je nutné začít nad svým tělem přemýšlet. Přeučování stereotypů chce čas a trpělivost. Údajně se musí nový pohyb zopakovat 6000x, aby se zažil a zautomatizoval. Ale pokud vezmete své zdraví do vlastních rukou, nebudete litovat. Ze své vlastní zkušenosti vím, že to přinese zasloužené ovoce. Proto doporučuji, abyste si vyhledali IQ pohybového specialistu ve svém městě, který vás naučí další principy zdravého a bezbolestného pohybu.